Блоги

4) Chřipka je jednou z nejčastějších infekčních chorob

4) Chřipka je jednou z nejčastějších infekčních chorob

Od Carmen Chai 20. dubna 2021

Očkovaní proti COVID-19, ale stále nervózní? Nejsi sám

Cítíte se na hraně i poté, co jste dostali vakcínu proti COVID-19? Odborníci tvrdí, že je to přirozené. Zde je důvod — a co s tím dělat.

Od Kaitlin Sullivan 16. dubna 2021

Proč ženy X. generace během pandemie dobře nespaly

Gen Xer Ada Calhoun napsal knihu o tom, proč mnoho žen jako ona má tendenci čelit jedinečné krizi středního věku. Poté přišla globální pandemie. Zde je její pohled na to, jak. . .

Od Abby Ellin 9. dubna 2021

Je COVID-19 důvodem, proč vám vypadávají vlasy?

Pokud zjistíte, že shazujete vlákna, může být na vině stres z COVID.

Od Jessica Migala 30. března 2021

Sledujte Vax: Funguje bezpečnostní systém vakcíny proti COVID pro sledování vedlejších účinků?

Zdravotní agentury nadále monitorují bezpečnost očkovacích látek, ale kdy budou jejich údaje dostupné veřejnosti?

Serena Marshall 29. března 2021 Zobrazit vše

Testy protilátek analyzují vzorky krve, aby prokázaly, že se osoba zotavila z COVID-19. Vědci pracují na zjištění, zda protilátky nabízejí nějakou imunitu. Paul Hennessy/

Testování nového koronaviru je neustále se měnící příběh téměř od chvíle, kdy byly ve Spojených státech objeveny první případy. Dostupnost testů na COVID-19 byla v mnoha částech země nepředvídatelná a k tomu přispěly obavy z přesnosti a pomalého laboratorního zpracování, na které mnoho lidí nechalo čekat týden, než se dostaví výsledek.

Odborníci se shodují, že tyto problémy je třeba vyřešit, než budeme moci určit, zda je bezpečné uvolnit požadavky na úkryt na místě a sociální distancování.

«Abychom se dostali tam, kde potřebujeme, pravděpodobně budeme muset provést nejméně dvakrát nebo třikrát větší počet testů, než jaké děláme nyní, a také mnoho testů by muselo [vrátit výsledky] rychleji, než jsme děláme to nyní, “říká Joshua M. Sharfstein, MD, proděkan pro praxi veřejného zdraví a zapojení komunity na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimoru. «Myslím, že děláme určitý pokrok, ale pravděpodobně to bude trvat několik měsíců, než budeme opravdu plně na této úrovni testovací kapacity.» ”

Spolu se zlepšením diagnostických testů na COVID-19 vědci pracují na testech protilátek, které dokážou zjistit, zda osoba prodělala koronavirus a následně se uzdravila. To může vědcům pomoci dozvědět se více o šíření viru v různých oblastech, což se ukázalo jako náročné vzhledem k tomu, že mnoho nosičů nemá žádné příznaky.

Pokud máte dotazy týkající se různých druhů testů a jejich významu, pokračujte v čtení, abyste získali odborné odpovědi na vaše otázky týkající se testování na koronaviry.

SOUVISEJÍCÍ: Kontrolní seznam koronaviru: Připravte se na možnost, že byste mohli být velmi nemocní

Jaké jsou aktuální testy na COVID-19?

Existují dva různé druhy testů na nový koronavirus. Prvním je test polymerázové řetězové reakce s reverzní transkripcí (RT-PCR), který diagnostikuje infekci COVID-19 způsobenou virem SARS-CoV-2. Tento test obvykle vyžadoval tampon, který jde hluboko do nosní dutiny až k místu, kde se setkává s hrdlem.

Testy RT-PCR, které se nyní používají k diagnostice koronaviru, mohou detekovat přítomnost virového materiálu během infekce, ale podle doktora Sharfsteina neukazuje, zda byla osoba dříve infikována a uzdravena.

Druhým typem testu je test protilátek, který je zcela odlišný od testu RT-PCR, říká Sharfstein. «Test protilátek vyžaduje krevní test a krevní sérum se vyšetřuje na přítomnost protilátek, aby se ukázalo, že osoba byla vystavena viru,» říká.

Tyto testy by mohly být použity k lepšímu určení celkového počtu případů COVID-19, včetně lidí, kteří nikdy neměli příznaky nebo se uzdravili, dodává.

SOUVISEJÍCÍ: 10 mylných představ o koronaviru

Jak přesné jsou testy?

Žádný test není dokonalý a totéž platí pro testování na koronaviry. «S testy RT-PCR došlo k řadě falešných negativ, takže je to výzva,» říká Sharfstein. Falešně negativní je, když lidé, kteří skutečně mají virus, mají negativní výsledek.

Dosud publikovaná studie z Cleveland Clinic v Ohiu zkoumala přesnost pěti běžně používaných testů COVID-19. Vědci zjistili, že přesnost dvou testů byla nižší než 90 procent, což znamená, že více než 1 z 10 lidí, kteří tyto testy používali, bylo řečeno, že virus nemají, a proto se podle zpráv nemusí izolovat.

Přesnost testů protilátek se stále vyhodnocuje, říká Sharfstein. «Právě teď mají některé testy protilátek velmi vysoký počet falešně pozitivních a falešných negativ; jejich interpretace vyžaduje určitý klinický úsudek, “říká Sharfstein. «Myslím, že jsme tyto problémy s přesností ještě nevyřešili.» «Tyto obavy nedávno vedly Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k revizi své politiky umožňující prodej souprav protilátek bez přezkoumání agenturou.»

«I v případech, kdy jsou testy přesné, není známo, do jaké míry budou jednotlivé testy předpovídat váš stupeň imunity,» říká Sharfstein. «Myslím, že existuje reálné očekávání, že pro lidi, kteří se z viru uzdravili, bude existovat určitá úroveň ochrany, i když kolik toho není známo, a to musíme ještě potvrdit, abychom si byli jisti.» ”

Existují také případy, kdy hladina protilátek nemusí být dostatečně vysoká, aby je test detekoval, například v prvních dnech, kdy je osoba nakažena, podle FDA. Agentura uvedla, že „neočekává, že by mohl být prokázán test protilátek k definitivní diagnostice nebo vyloučení infekce SARS-CoV-2. ”

SOUVISEJÍCÍ: Vědci zrychlili výzkum léčby a očkování proti koronaviru

Mohu se sám otestovat na COVID-19 doma?

Diagnostický testovací souprava Laboratory Corporation of American (LabCorp) s možností domácího odběru byl schválen FDA 21. dubna. Pacient provede samovytěr pro odebrání nosního vzorku a poté jej pošle do laboratoře LabCorp k testování v izolovaném balík.

«Tento test používá stejnou technologii jako testy, které byste získali v nemocnici nebo ordinaci,» říká Sharfstein. «Problém při odesílání je ten, že opravdu chcete rychle získat výsledky, abyste mohli spustit vyšetřování a následné akce.» ”

Existuje test na sliny na COVID-19?

Test slin vyvinutý na univerzitě Rutgers v New Jersey získal povolení FDA pro nouzové použití a v současné době se v tomto stavu používá, přičemž se brzy očekává celonárodní zavedení. Podle zpráv univerzity test využívá stejnou technologii jako výtěry z nosu a v současné době trvá přibližně 48 hodin.

Test na sliny je snazší a může být přesnější než nosní tampon pro testování na koronavirus, podle článku předtištěného zveřejněného na webu MedRxiv. Vědci zjistili, že test slin spolehlivěji diagnostikoval koronavirus a jednoduše vyžadoval, aby účastníci plivali do šálku.

SOUVISEJÍCÍ: Nová norma: Co víme o viru Coronavirus dosud a jak jsme se sem dostali

Proč je diagnostické testování na virus tak důležité?

Testování RT-PCR je podle Sharfsteina důležitou součástí dialogu o pandemii z několika důvodů. «Za prvé to pomáhá identifikovat lidi, kteří jsou velmi nemocní COVID-19, aby mohli dostat léčbu viru a jejich zdravotničtí pracovníci se mohli náležitě chránit,» říká.

«Testování je také důležité pro scénáře, kde lidé žijí společně, abychom mohli identifikovat, kdo je nemocný, a chránit ostatní lidi před onemocněním, například v pečovatelském domě,» říká.

«Dalším důvodem je, že když identifikujete pozitivní lidi, můžete je nechat izolovat a najít jejich kontakty a umístit je do karantény,» říká, a tím zabránit šíření viru z člověka na člověka.

Testování je důležité, ale to, co přijde po testování, je také, říká. «Testování musí vést k akci.» Tou akcí by mohlo být testování zdravotnického pracovníka, poskytnutí speciálního ošetření v případě nemocného pacienta, izolace určitých osob v pečovatelském domě, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci, nebo nalezení kontaktů někoho a pomoc v karanténě, “říká Sharfstein. «Kdykoli má někdo pozitivní test, mělo by to vést k akci,» říká Sharfstein.

SOUVISEJÍCÍ: 5 způsobů, jak koronavirus ovlivňuje každodenní život

Jak jsou propojeny testování a snižování omezení u pobytů doma a uchycení na místě?

Když se státy začnou otevírat, dojde k prudkému nárůstu případů koronaviru, říká Sharfstein. «Je velmi důležité umět rychle zaznamenat zvýšení a podniknout kroky.» Pokud není testování dostatečné nebo trvá získání výsledků testů příliš dlouho, obává se, že by se virus mohl hodně šířit, a než si to státy uvědomí, je příliš pozdě na záchranu mnoha lidí, » on říká.

«Část toho, co testování dělá, je umožnit nám implementovat ty akce, které mohou pomoci kontrolovat šíření.» Pokud nemáte testování, nemůžete ani šíření kontrolovat. ”

Podle Sharfsteina je důležité poznamenat, že testování není náhradou za sociální distancování. «Testování je důležité, abychom co nejlépe věděli, co se děje, ale samotná znalost virus nezpomaluje.» Vir zpomaluje dodržování všech důležitých pokynů pro kontrolu infekce, “říká.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o aktualizacích koronaviru!

Nejnovější informace o koronaviru

Je bezpečné obejmout se v částečně očkovaném světě?

Možná jste své rodiče nebo prarodiče neobjali už více než rok. Je bezpečné jít na mačkání, pokud jsou všichni očkováni proti COVID-19. . .

Od Becky Upham 28. dubna 2021

Pandemie zhoršuje problémy duševního zdraví u Američanů s nedostatkem potravin

Počet domácností, které bojují s potravinovou nedostatečností, ve Spojených státech poklesl, ale během pandemie se vrátil na úroveň velké recese. . .

Zachary Smith, 26. dubna 2021

Sledujte Vax: Kupující Pozor: Bojujte s očkováním proti COVID-19

Vakcíny jsou ve Spojených státech zdarma, ale to nezabrání špatným hercům ve snaze přesvědčit vás o opaku.

Od Serena Marshall 22. dubna 2021

Sledujte Vax: Zažívají ženy COVID-19 a vakcíny odlišně od mužů?

Ženy byly obzvláště silně zasaženy samotným virem a vedlejšími účinky očkování.

Od Serena Marshall 22. dubna 2021

Sledujte Vax: Porozumění důvodům váhavosti očkování proti COVID-19

Proč se někteří lidé zdráhají vyhrnout si rukávy a co je špatného na tom, když chtějí být plně informováni?

Od Serena Marshall 21. dubna 2021

Studie ukazuje některé vitamíny a doplňky související se sníženým rizikem COVID-19 u žen

Nechoďte ještě do lékárny, abyste si udělali zásoby — data průzkumu nejsou zdaleka průkazná, říká výzkumný tým.

Od Carmen Chai 20. dubna 2021

Očkovaní proti COVID-19, ale stále nervózní? Nejsi sám

Cítíte se na hraně i poté, co jste dostali vakcínu proti COVID-19? Odborníci tvrdí, že je to přirozené. Zde je důvod — a co s tím dělat.

Od Kaitlin Sullivan 16. dubna 2021

Proč ženy X. generace během pandemie dobře nespaly

Gen Xer Ada Calhoun napsal knihu o tom, proč mnoho žen jako ona má tendenci čelit jedinečné krizi středního věku. Poté přišla globální pandemie. Zde je její pohled na to, jak. . .

Od Abby Ellin 9. dubna 2021

Je COVID-19 důvodem, proč vám vypadávají vlasy?

Pokud zjistíte, že shazujete vlákna, může být na vině stres z COVID.

Od Jessica Migala 30. března 2021

Sledujte Vax: Funguje bezpečnostní systém vakcíny proti COVID pro sledování vedlejších účinků?

Zdravotní agentury nadále monitorují bezpečnost očkovacích látek, ale kdy budou jejich údaje dostupné veřejnosti?

Serena Marshall 29. března 2021 Zobrazit vše

Než byl přípravek Xofluza schválen 24. října 2018, FDA udělil prioritu přezkoumání. S laskavým svolením Genentech

Xofluza (baloxavir marboxil) je perorální lék používaný k léčbě příznaků chřipky nebo chřipky u lidí ve věku 12 let a starších.

Bylo prokázáno, že droga zkracuje dobu, po kterou jste nemocní, přibližně o jeden den. Potřebujete pouze jednu dávku, ale musíte ji užít do 48 hodin od prvních příznaků.

Xofluza patří do nové třídy antivirotik, které inhibují enzym zvaný polymerázová kyselá endonukleáza.

Xofluza vyrábí ve Spojených státech společnost Genentech. (1)

Kdy se Xofluza stala léčbou chřipky schválenou FDA?

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil přípravek Xofluza 24. října 2018. (2) Je to první antivirový lék schválený k léčbě chřipky od schválení přípravku Tamiflu (oseltamivir) v roce 1999. (3)

Přípravku Xofluza byla udělena prioritní kontrola, což znamená, že agentura uvedla drogu na rychlou cestu ke schválení. K této akci někdy dochází, když se věří, že lék významně zlepšuje diagnostiku, prevenci nebo léčbu závažných onemocnění. (2)

Co znamená nový lék pro aktuální chřipkovou sezónu

Téměř 20 let byl Tamiflu zlatým standardem pro léčbu chřipky. Xofluza nabízí novou možnost.

«Jak tento lék ovlivní současnou chřipkovou sezónu, se teprve uvidí, protože je to nový lék,» říká William Schaffner, MD, profesor preventivní medicíny a infekčních chorob na Vanderbilt University School of Medicine v Nashvillu, Tennessee. «Je to atraktivní léčba, ale lékaři se o ní musí stále učit.» Myslím, že je mnoho těch, kteří o tom stále nevědí. Chvíli trvá, než se tam dostanou nové informace o drogách. ”

Některé předběžné výsledky naznačují, že Xofluza může léčit určité kmeny chřipky, které se staly rezistentními vůči Tamiflu.

SOUVISEJÍCÍ: Chřipka a chřipka 101: Co potřebujete vědět

Xofluza může být efektivní volbou pro následující typy chřipky: (4)

Ptačí typ A (H5N1) Typ A (H1N1) Typ A (H3N2) Ptačí virus typu A (H7N9) Typ B viry Typ A (H1N1 H275Y) Typ A (H5N1 H275Y) Typ A (H3N2 E119V) Typ A (H7N9 R292K) Typ B (D198E)

Očekává se, že viry https://harmoniqhealth.com/cz/ A (H1N1), A (H3N2) a chřipka B budou hlavními cirkulujícími kmeny během aktuální chřipkové sezóny. (4)

Chřipka je jednou z nejčastějších infekčních chorob. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že chřipkové epidemie mají za následek 3 až 5 milionů případů závažných onemocnění a přibližně 290 000 až 650 000 úmrtí na dýchací cesty ročně.

Jak poznám, zda je Xofluza pro mě to pravé?

Xofluza může být vhodnou volbou, pokud:

Byli diagnostikováni s akutní, nekomplikovanou chřipkou Měli chřipku po dobu 48 hodin nebo méně Jsou starší než 12 Váží více než 88 liber (lbs) Nejsou těhotné nebo kojící

«Každý, komu byste mohli dát Tamiflu, by byl kandidátem na Xofluzu,» říká doktor Schaffner. «Tyto léky je obzvláště důležité podávat lidem, u nichž je větší pravděpodobnost výskytu velmi závažného případu chřipky, jako jsou starší dospělí a lidé s jinými zdravotními problémy nebo chronickými nemocemi.» ”

Zpráva o chřipce: Co byste měli vědět o chřipkové sezóně 2019–2020

Předpověď, prevence a léčba chřipkového viru v tomto roce.

Vlastnosti

Informace o dávkování pro dospělé a mladistvé

Xofluza se dodává jako 20 nebo 40 miligramová (mg) tableta, kterou můžete užívat s jídlem nebo bez jídla.